Ahmet Serhatli
  Güncelleme: 14-04-2024 10:08:00   14-04-2024 00:33:00

Devlet Planlama Teşkilatları Yeniden Faaliyete Geçirilmeli !!!

Kısa adı DPT .1960 ile 2011 yılları arasında faaliyet gösteren devlet kuruluşudur. Bir nevi hükümetlere yatırım ve kalkınma anlamında danışmanlık görevini üstlendi. Hükümetlere ekonomik kültürel ve sosyal hedeflerinin gerçekleşmesinde yıllık ve 5 yıllık planlar hazırladı.

 

Örnek verecek olursak Kayseri’ye büyük bir devlet hastanesi lazım ise bunun maliyetlerinin çıkarılması izlenecek plan ve yol haritasını hazırladı. Trabzon’a havaalanı gerekli   için çalıştı. Üzün ve kısa vadeli planlar çıkardı.

 

Ama her nedense isminde bile planlama olan bu kuruluşu hükümetler bir türlü sevemedi. Çeşitli sebepleri var tabii.

 

Bana plan değil icraat lazım. Senin aklına ihtiyacım yok dendi ve 2011 yılında Kalkınma Bakanlığı olarak isim değiştirdi da 2018 yılında Cumhurbaşkanlığına bağlanarak Strateji ve BÜTÇE Başkanlığı olarak ismini değiştirdi.

 

Yani her şey Saraydan idare edildiği için bu kurumun da saraydan idare edilmesi lazımdı. Yapılacak yatırımlar kalkınma planları maliyet hesapları ve ihaleye çıkarılacak yeni projeler.

 

2018 yılından itibaren ekonominin günden güne kötüye gitme sebeplerinden birisi de bu kurumun kaldırılması oldu. Tabii birçok nedeni var. Ama planlamayı bırakırsanız başıboş günü birlik hedef ve uğraşıların peşinde koşarsanız.

 

DPT içinden çıkmış çok önemli siyasetçi ve devlet adamları vardır.

 

Hikmet Çetin, Güngör Uras. Turgut Özal, Hasan Celal Güzel, İlhan Kesici gibi önemli isimler kurumda uzun yıllar görev aldı.

 

Aslında dünyada son elli yıldır planlama yapılarak elde edilen gelişme bilimsel olarak birçok defa kanıtlandı. Kendi özel hayatımızda bile kısa orta ve uzun vadeli planlama yaparız. Bunun hiçbir kimseye zararı olmaz. Siyasetçiler planlamayı kendi açılarından önlerine konan taş bir engel olarak görmüştür. Hattan dönemin başbakanı rahmetli Süleyman Demirel’in Devlet Planlama Teşkilatına Pilavcılar dediği de tarihi bir gerçektir.

 

Devlet hatta özel sektöre vizyonel bir bakış açısı ile ulusal ekonomiye hizmet eden ve vatandaşın isteklerini bir plan dahilinde uygulamaya koyan bu kurumun tekrar hayata döndürülmesi kaçınılmaz bir gerçektir.

 

Pdf formatında sunum hazırlayıp bal peteğinin içine istihdam, ekonomi, ihracat gibi ekonomik terimleri doldurmak yapısal reform değildir.

 

Devlet kurumları güçlü temeller üzerine oturduğu için yıkılmaz olurlar. Ekonomisi savunması kolluk kuvvetleri sağlık ve eğitim politikaları planlanarak hayata geçirildiği zaman etkin ve verimli hale gelir.

 

Ne yazık ki, devlet kurumlarının içi boşaltıldı. Hain darbe girişimi devletin birçok kurumunda çürümüşlüğü gün yüzüne çıkardı. Belki de Devlet Planlama Teşkilatının kapatılmasında bu terör örgütünün de parmağı vardı.

 

GAP projesi tarım alanlarında sulama doğalgaz kültür merkezleri eksikliği hissedilen ilçe ve beldelerde Fen liselerinin kurulması enerji santralleri gibi kalkınma ve yatırım anlamında atılacak her adım planlı ve programlı olmalı.

 

Siyasi partilerin önümüzdeki genel seçimlerde yapacağı yapısal reformlarda mutlaka ama mutlaka DPT’nin tekrar eski günlerine kavuşturulması ve vaatlere eklenmesi gerekir.

 

  Bu yazı 2021 defa okunmuştur.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI