BUÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Celalettin Yüce’nin yürütücülüğünde hazırlanan ve Prof. Dr. Fatih Karpat’ın yardımcı araştırmacı olarak yer aldığı “Şehirlerarası Otobüsler için Yeni Nesil Hafifletilmiş Yolcu Koltuğu Tasarımı ve Prototip İmalatı” başlıklı proje, TÜBİTAK TEYDEB 1505 - Üniversite-Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında desteklenmeye uygun görüldü.
GÜVENLİK STANDARTLARI KORUNACAK
Proje kapsamında yüksek mukavemetli çelikler, alüminyum alaşımları, kompozit ve plastik malzemelerin bir arada kullanılarak yapısal hafifletmenin sağlanacağını belirten Doç. Dr. Celalettin Yüce, “Yapısal analizler, sonlu elemanlar yöntemi ve topoloji optimizasyonu gibi ileri mühendislik araçlarıyla hem ağırlık düşürülecek hem de güvenlik standartları korunacaktır” dedi. Yüce, koltuklara yeni nesil elektromekanik bileşenlerin entegre edileceğini vurguladı.
YENİLİKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR
Projenin müşteri kuruluşu FKT Koltuk Sistemleri adına açıklama yapan Ar-Ge Merkezi Müdürü ve Proje Sorumlusu Veli Öztürk ise; “2009 yılında Bursa'da kurulan firmamız, Almanya merkezli Franz Kiel GmbH & Co. KG’nin Türkiye’deki üretim ve satış ortağıdır. Şehirlerarası otobüsler, raylı sistemler ve ticari araçlar için ergonomik ve güvenli yolcu koltukları geliştiriyoruz. MAN Türkiye, Otokar, Karsan ve Temsa gibi yerli ana sanayi firmalarının yanı sıra, Scania, Yutong Van Hool ve global markalara da doğrudan çözüm ortağı olarak hizmet veriyoruz. ISO 9001, IATF 16949 ve ISO 14001 gibi kalite sertifikalarımızla uluslararası düzeyde üretim yaparken, 2024 yılında yüzde ellinin üzerinde bir büyüme yakalayarak sektördeki güçlü konumumuzu daha da pekiştirdik. Bu projede yer alarak hem yenilikçi hem de sürdürülebilir yolcu koltuğu çözümleri geliştirme hedefimizi daha ileriye taşımaktan büyük mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
Projede müşteri kuruluş olarak yer alan FKT Koltuk Sistemleri ile birlikte yürütülecek çalışmada, şehirlerarası otobüsler için hafif, güvenli ve konforlu koltuk tasarlanıyor. Proje sonucunda ECE R14, R17 ve R80 gibi uluslararası standartlara uygun, mevcut koltuklara kıyasla %10 daha hafif, enerji verimli ve çevre dostu bir prototip geliştirilmesi hedefleniyor. Elde edilecek çıktıların sadece teknik değil, ekonomik ve çevresel faydalar da sağlayacağı öngörülüyor. Bu yönüyle proje, Türkiye’nin sürdürülebilir ulaşım hedeflerine doğrudan katkı sağlayacak.