Rümeysa Öztürk: Başörtüm Zorla Çıkarıldı

ABD’de gözaltına alınan Rümeysa Öztürk: “Başörtüm zorla çıkarıldı, astımım tedavi edilmedi”
 Tarih: 11-04-2025 12:24:09   Güncelleme: 11-04-2025 12:30:09
Rümeysa Öztürk: Başörtüm Zorla Çıkarıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Massachusetts eyaletinin Boston kentindeki Tufts Üniversitesi’nde doktora yapan Rümeysa Öztürk, gözaltında kötü muameleye maruz kaldığını ve sağlık hizmetlerine erişemediğini belirtti.

30 yaşındaki Rümeysa Öztürk 25 Mart’ta kaldırımda yürürken maskeli Göç ve Gümrük Kurumu (ICE) ajanları tarafından gözaltına alındı. ABD’de F-1 öğrenci vizesiyle bulunan Öztürk’ün mahkeme kararı olmadan sınır dışı edilemeyeceği belirlendi. Öztürk, buna rağmen hâlâ Louisiana’daki South Louisiana ICE gözaltı merkezinde tutuluyor.

Rümeysa Öztürk 25 Mart'ta sivil kıyafetli memurlar tarafından gözaltına alındı.
Rümeysa Öztürk 25 Mart’ta sivil kıyafetli memurlar tarafından gözaltına alındı.

“Başörtüm zorla çıkarıldı, astımım tedavi edilmedi”

Öztürk, avukatları aracılığıyla federal mahkemeye sunduğu beyanda, gözaltında bulunduğu süre boyunca birden fazla astım krizi geçirdiğini ve tedavi için ciddi gecikmeler yaşandığını söyledi. Kriz sırasında açık havaya erişimine izin verilmediğini, sonrasında ise bir hemşirenin kendisinden başörtüsünü çıkarmasını istediğini aktardı. Öztürk başörtüsünü çıkarmayı reddedince hemşirenin başörtüsünü zorla çıkardığını söyledi.

Öztürk, “Birkaç dakika sonra tekrar taktım ama astımıma dair hiçbir tedavi uygulanmadı. Sadece birkaç ibuprofen verdiler,” dedi.

“Hijyen yok, fare var, havalandırma yok”

Öztürk, tutulduğu hücrenin kapasitesinin üzerinde dolu olduğunu ve nemli, hijyenden uzak koşulların astımını tetiklediğini ifade ederek, “Hücremizde bir fare var. Kıyafetlerimizi koymamız için verilen kutular çok kirli. Temizlik malzemeleri yeterli değil” dedi.

ABD'de öğrenciler Öztürk'ün gözaltına alınmasını protesto etti.
ABD’de öğrenciler Öztürk’ün gözaltına alınmasını protesto etti.

South Louisiana Gözaltı Merkezi, daha önce de insanlık dışı koşullarıyla gündeme geldi. 2024 yazında göçmen hakları savunucuları tarafından yayımlanan bir raporda, tesiste tutulan birçok kadının sağlık hizmetine erişemediği ve çürümüş yiyeceklerle beslendiği belirtilmişti.

Aralık 2024’te ACLU Louisiana Şubesi, tesisteki uygulamaları ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın sivil haklar birimine şikayet etmişti. Şikayet metninde, kanamalı, titreme geçiren ya da uzuvlarını inciten göçmenlerin saatlerce tedavi edilmediği yer almıştı.

Söz konusu gözaltı merkezi, ABD hükümetiyle çalışan çok uluslu özel cezaevi şirketi GEO Group tarafından işletiliyor.

Kaynak: Guardian / Medyascope

 
  Bu haber 27 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER MANŞET Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI