BUSİAD Tarımın Tüm Taraflarını Buluşturdu

Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD) her yıl yaptığı gibi tarıma ve Bursa’nın tarımsal alanlarına dikkat çekmek için konunun paydaşlarını Dünya Çiftçiler Günü’nde bir araya getirdi.
 Tarih: 12-05-2025 11:19:48
BUSİAD Tarımın Tüm Taraflarını Buluşturdu

 

Eskikaraağaç Leylek Köy Göl Evi’nde BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmaya, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Özer, Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Aslım, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Güleş, Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yasemin Uyar Duman, Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu’ndan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Lale Yıldız, Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Başkanı ve Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş, Gıda ve Tarım uzmanlık Grubu Üyeleri Prof. Dr. İbrahim Ak, Prof. Dr. Bige Karaman, Dr. Özlem Kurt, Ali Hakan Donduran, Şeyda Ogan, Aliba-Orhan Süt adına Rukiye Şaşmazer, Tabiat Gıda adına Ümit Ataseven ile Yaren Leylek Adem Dayı dostluğunu dünyaya tanıtan yaban hayatı fotoğrafçısı Alper Tüydeş de katıldı.

“SAVUNMA HATTINA İHTİYACIMIZ VAR...”

Buluşmada ilk sözü alan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “BUSİAD’ı tarımı bu kadar öne çıkaran bir anlayışa sahip oldukları, farkındalık yarattıkları için” tebrik ederken, “Bursa sadece yüksek teknoloji geliştirebilen sanayiye açık olmalı. Klasik sanayi üretimi için yatırımlar yapılmaması gerekir. Hep beraber bunun farkındalığını yaratmamız gerekir. Kenti korumak için bir savunma hattına ihtiyacımız var” dedi.

BUSİAD’IN ÖNERİLERİ...

BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar ise göreve geldikten sonra ilk yayınladıkları raporun Gıda ve Tarım Raporu olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

Sanayicilerin gıda ve tarımda ne ilgisi var dediler. 318 üyemiz var 256 şirketi temsil ediyor. Bunların arasında gıda ve tarımla ilgili şirketlerimiz de var. Türkiye'nin ikinci, şehir SİAD’ı olarak ise ilk SİAD’ı olan BUSİAD olarak, 47 yıllık geçmişimiz bize bir sorumluluk ve onur yüklüyor.

BUSİAD olarak sırf sanayi değil, tarımı ve turizmi de Bursa için aynı değerde görüyoruz. Artık Nilüfer'de organize sanayi bölgesi yapılmasın diyoruz. Bursa'da 17 Organize Sanayi Bölgesi, 3 adette oluşturulmaya çalışılan sanayi bölgesi var, bunların 8'i Nilüfer'de bu doğru değil. Organize Sanayi bölgelerinin büyük alanlara ihtiyacı var. O yüzden biz tekil sanayinin de düşünülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tıpkı Almanya'da olduğu gibi. BEBKA’nın bir paydaşı olan Bursa, neden Bilecik ve Eskişehir sanayi alanlarını da düşünmüyor?”

Tarımda sürdürülebilirlik adına çözüm önerilerini de sıralayan Küçükkayalar şöyle konuştu:

Tarımda da yeşil ve dijital dönüşüm gerçekleşmeli. İçilebilir suyun yüzde 70’i tarımda kullanılıyor. Buna akılcı çözümler bulmalıyız. Hayvancılıkta metan gazını enerjiye dönüştürmeliyiz. Tarımda dijital dönüşüm örneklerini görmeye başladık, bunların sayı ve nitelikleri artmalı.

Kooperatifçilik olmazsa olmaz. Gençleri tarıma kazandırmalıyız. Bir de sanayicilerimize çağrı yapıyoruz. Diyoruz ki; “büyük çaplı tarıma yöneliniz”. Toprak Koruma Kanunu, Orman Kanunu gibi daha korumacı olmalı. Bursa sanayi anlamında doyum noktasında. Tarım, orman, sulak alan, çayır ve mera gibi yerlerin dışında başka alanlarımız kalmadığında, Bursa’da yatırım için ısrarcı olmamalıyız. Uluslararası olmak için önce Türkiye’deki farklı yerlerde üretimi düşünmeliyiz. Bursa bizim bu ülke bizim.”

“ÇİFTÇİ KAZANMAZSA...”

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Aslım da “Bu işin kurtuluşu tabi ki başlangıçta kooperatifçilik. Ürün bazlı Kooperatifler kurmak gerekiyor. Bunu sürdürülebilir yapamazsanız çiftçiye kazandıramazsanız başarılı olunamaz. Genç çiftçiliği özendirmemiz gerekir” dedi.

Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Özer ise “Toprak ve suyun korunması gerekir. Toprak ve suyun kirlendiği bir ortamda sürdürülebilirliği konuşmamız zor. 7/24 çalışan bir kurumuz. Hayvan, bitki sağlığı akabinde insan ve çevre sağlığı ile ilgileniyoruz. Eğitimci, denetçi ve yatırımcı bir bakanlığız” diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fevzi Çakmak da “Sanayici derneğinin tarıma sahip çıkması bize onur veriyor. Bursa için tarım çok önemli. Bursa tarım ve turizm kentiyken sanayi gelmiştir. Tarım olmadan sanayinin olmayacağını bilmemiz gerekiyor. Köyde yaş ortalaması 60’lara gelmişken, tersine göçü özendirecek yöntemleri araştırmamız gerekiyor. Çiftçinin kazanması gerekiyor. Kazanmazsa gelecek nesillere aktarılması mümkün değil. Bunun için markalar yaratmamız ve sürdürülebilir ve pazarlanabilir olması önemli” ifadelerini kullandı.

SİYAH İNCİRE DİKKAT ÇEKTİ...

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan ise şunları söyledi:

Bursa’nın iki üç tane temel ürünü var. Bunlardan biri siyah incir. Ancak son bir iki yıldır. İncirimizde Almanya başta olmak üzere incirimizdeki bir durum nedeniyle kabul edilmiyor. Uzak Doğu’ya siyah incir ihraç edebilmek için 3 yıllık bir karantina çalışması yaptık. Bunda olumlu gelişmeler var. 2025’te bunu yerinde görmek istiyoruz diyorlar. Bu konuda yerel yönetimlerden destek bekliyoruz. Bu fiyat dalgalanmalarını da engelleyebilecek. Japonya’ya ürün girerse Çin ve Güney Kore'ye de girer.”

Prof. Dr. Yazgan, don olayına da değinirken, “Don medyada yazılanlardan daha çok etkiledi. Kötü bir yıl olacak. Kayısı ve nektarinde çok kötü durum. Kirazda da bir tek İzmir Kemalpaşa’da az sayıda ürün var. O da çok pahalıya gelecek” dedi.

Yaş meyve sebzeden tutun, tekstile kadar herkes yurt dışına çıkıyor” diyen Yazgan, “Fuara gittiğimde sadece Türkiye standında ihracatçı var. Diğerlerinde kooperatif ve birlikler var. Bunun oluşturulması gerekir” ifadesini kullandı.

KOOPERATİF İÇİN DESTEK...

Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol Aybey ise “Üretime destek verilmeli, toprağa değil. Kooperatiflerin kuruluş aşamasında devlet desteği olmalı. Çiftçi bir şeyler görmeden harekete geçmiyor” diyerek düşüncesini iletti.

Gıda ve Tarım Uzmanlık Grubu Başkanı ve Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Serkan Durmuş da “BUSİAD olarak Bursa tarım envanteri çıkarmak için çalıştaylar yapacağız. Burada kurum ve kuruluşlardan destek bekliyoruz” dedi.

  Bu haber 59 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER BURSA Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI