Bursa Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), Bursa Uludağ Üniversitesi ve Bursa Felsefe Kulübü'nün paydaşlığyla düzenlenen Açık Kapı Toplantıları/Felsefe Söyleşileri 2024-2025 döneminin beşinci toplantısında, Bursa Uludağ Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Becermen, “Felsefe Ne Yapar?” başlığında bir sunum yaptı.
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Hızalan’ın yönetiminde gerçekleşen söyleşide, Prof. Dr. Metin Becermen, “Felsefeyi, hakikatin peşinde olarak, belli ilkeler koyarak, belli bir düşünme biçimini gerçekleştiren filozoflarla, metinleri aracılığıyla konuşup onlarla bir yolu yürümek
diye toparlayabiliriz” dedi.
Konuşmasına felsefe tanımlarını yaparak başlayan Prof. Dr. Becermen, 4 tanımı şöyle sıraladı:
“Felsefe bilgi, hakikat ve bilgelik sevgisi olduğu tanımlanır. Bilginin, hakikatin ve bilgeliğin peşinde olmak. Hakikate sahip olmak değil, onun peşinde olmak. Peki bilgi ne demek? Buna bir cevap var olanın bilgisidir. Peki var olan ne? Dil-düşünme-dış dünya tartışmasına ulaşabiliriz. Bilgelik sevgisi bizi bir yola sokuyor, o yol çeşitli sorular ve o sorulara verilen cevaplarla bir tecrübeye ulaşılıyor. Felsefeye ikinci bakış ise, felsefeye ilkeler koyan ilkelerle düşünen bir düşünme biçimi. Bu konuda başvuracağımız isim Aristoteles elbette.
Bir üçüncü bakışın ise felsefenin filozoflarla meinleri aracılığıyla konuşulmasıdır. Buradan yol almaktır. Burdan 4. bir bakışa geçebiliriz. Felsefe yolda olmaktır. Felsefe hakikatin peşinde olarak, belli ilkeler koyarak, belli bir düşünme biçimini gerçekleştiren filozofla, metinleri aracılığıyla konuşup onlarla bir yolu yürümek diye toparlayabiliriz.”
“Filozoflar her şeyden önce kendisi ile hesaplaşır. Çünkü hayat değişen bir şey” diyen Prof. Dr. Becermen, felsefecinin olmadığı yerde herkesin at koşturduğunu da kaydetti. Prof. Dr. Becermen, “Felsefecinin işini yapmadığı yerde başkaları onların yerini dolduruyor. Felsefeciler buna seyirci kalıp kendi dünyalarında yaşıyor.
Felsefeci kendi işine, kendine sahip çıkmalıdır. Felsefe eleştirel bakışa sahip olmalıdır. Bu bakışa sahip olmanın yanı sıra felsefeci bunu yaşam biçimi de yapmalıdır” dedi.
Soruları da yanıtlayan Prof. Dr. Becermen ve Prof. Dr. Hızalan’a Çağdaş Eğitim Kooperatifi'nin “Kır Çiçekleri Okusun Diye” sosyal sorumluluk projesine adına yapılan bağışın sertifikası hediye edildi.