Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda ‘Sansür Yasası’ olarak adlandırılan, “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” ile düzenlenen ve “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçuna hapis cezası getiren maddenin iptalini bugün görüşmeye başladı. Basın meslek örgütleri Anayasa Mahkemesi önünde nöbet eylemi başlatırken Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi üyeleri de Kent Meydanı’ndaydı. İfade özgürlüğünün giderek dar bir alan sıkıştırıldığını belirten ÇGD Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal, ‘Sansür Yasası’na boyun eğmeyeceklerini vurguladı.
Anayasa Mahkemesi, kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak adlandırılan “Dezenformasyonla Mücadele Yasası”nın iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davayı bugün görüşmeye başlarken basın meslek örgütleri de AYM önünde nöbet eylemi başlattı.
Çağdaş Gazeteciler Derneği Bursa Şubesi yönetici ve üyeleri ile ÇGD dostları ise “
Sansür Yasası“na hayır demek için Kent Meydanı’nda buluştu.
Kent Meydanı’nda düzenlenen basın açıklamasına, ÇGD yönetici ve üyelerinin yanı sıra CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili ve PM Üyesi Orhan Sarıbal, Deva Partisi Bursa İl Başkanı Zeki Kahraman, İYİ Parti Bursa İl Başkanvekili Nevzat Kocakurt, CHP Yıldırım İlçe Başkanı İlhami Gün, Bursa Barosu Başkanı Av. Metin Öztosun, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Levent Tufan Kumaş, Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy’un da aralarında olduğu çok sayıda siyasi parti, sendika, meslek odası temsilcisi ve ÇGD dostu katıldı.
Kent Meydanı’nda düzenlenen protestoda konuşan ÇGD Bursa Şube Başkanı Yüksel Baysal, AYM tarafından görüşülen ve iptali istenen ilgili maddede, “
Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” İfadelerinin yer aldığını hatırlattı.
Ülkede ifade özgürlüğünün giderek daraldığını belirten Yüksel Baysal, AKP iktidarı tarafından getirilen ve 18 Ekim 2022 tarihinde Resmi Gazete ’de yayınlanan ‘Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un, yapılan uygulamalarla gazetecilerin giyotini haline geldiğini söyledi.
Baysal’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“Sosyal medya kullanan herkesin başında cellat gibi duruyor”
“Siz sosyal medyada bir şey paylaştığınızda halkı yanıltıcı bilgi vermekten suçlanıp içeri alınabilirsiniz. Dahası tutuklu olarak yargılanabiliyorsunuz. Son zamanlarda 29 gazeteci bu nedenle soruşturmaya uğradı, 4’ü tutuklandı. Dolayısıyla başımızda, sadece bizim başımızda değil. Aslında sosyal medya kullanan herkesin başında cellat gibi duruyor. Ülkemizde basın ve ifade özgürlüğünün alanı giderek daraltılmaktadır. AKP iktidarı 13 Ekim günü kabul ederek 18 Ekim 2022’de Resmi Gazete ’de yayınlanan basın kanunuyla bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun bir maddesi özellikle gazetecilerin giyotini haline geldi.
KAYNAK:
bursamuhlif.com